McKinsey: helft mkb failliet in 2021
Mkb-bedrijven keihard getroffen door coronabeleid
Mkb-bedrijven vormen de ruggengraat van de Europese economie. Meer dan twee derde van de beroepsbevolking is er in werkzaam en ze dragen voor meer de helft bij aan het bruto nationaal product. De vraag is hoe lang het mkb dit nog vol kan houden. Een net gepubliceerd onderzoek van McKinsey dat werd uitgevoerd in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het VK, maakt duidelijk dat mkb-bedrijven snoeihard zijn getroffen door de gevolgen van het coronabeleid.
1 op de 5 mkb’ers kan niet meer op leningen aflossen
De cijfers zijn ronduit dramatisch: zeventig procent van de ondernemers zegt dat hun omzet is gedaald en een op de vijf verwacht binnenkort niet meer kunnen aflossen op kredieten en mensen te moeten ontslaan. Meer dan de helft denkt dat hun bedrijf het niet langer dan twaalf maanden redt, ondanks inkomensondersteunende maatregelen en betaalpauzes van banken en de belastingdienst. Elf procent denkt zelfs binnen nu en zes maanden faillissement te moeten aanvragen.
Duitse mkb-ondernemers positiever gestemd
Uit het onderzoek blijkt verder dat Spaanse en Italiaanse mkb-bedrijven het zwaarst getroffen zijn: in deze landen verklaart respectievelijk 33 en 30 procent van de ondernemers dat hun inkomsten ‘sterk zijn gedaald’. Ter vergelijking: in Duitsland rapporteert 23 procent van de mkb’ers een fors omzetverlies. De Duitse ondernemers zijn ook positiever gestemd over de nabije toekomst. Liefst 39 procent betitelt de economie als ‘sterk’. In andere landen is de stemming veel somberder.
55 procent mkb’ers verwacht in 2021 faillissement
Mkb-bedrijven in Italië en Frankrijk met 50 tot 240 medewerkers zijn het meest pessimistisch. 21 procent van hen zegt binnen een half jaar failliet te gaan. In de vijf onderzochte landen lijkt de logistieke sector de meeste schade op te gaan lopen: 22 procent van deze bedrijven denkt niet nog eens zes maanden te kunnen blijven draaien. Als de omzet gelijk blijft, verwacht 55 procent van alle mkb-bedrijven dat zij in september 2021 de deur zullen moeten sluiten. Ook als de situatie verbetert en hun inkomen met tien tot dertig procent stijgt, verwacht nog steeds 39 procent volgend jaar een bankroet.
Bron: Faillissementsdossier.nl